Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat ongeveer 80% van de bevolking ooit wel eens geconfronteerd wordt met ernstige rugklachten. Over een termijn van een jaar gaat het over één op drie mensen en op dit moment heeft gemiddeld 12% van de bevolking pijn in de onderrug.
Er is dus nog veel werk om de verschillende oorzaken en mogelijke oplossingen in kaart te brengen, maar even goed om wat er wél over gekend is, te laten doorsijpelen naar de individuele patiënten.
Bij wijze van deductie, logisch redeneren op basis van de feiten uit de vraagstelling, kunnen al heel wat ernstige oorzaken uitgesloten worden, “tot nader order”. Het spreekt vanzelf dat het moeilijk is om die grote diverse groep in één adem te bespreken.
Gelukkig zijn er vandaag een heel aantal hardnekkige mythes die we volledig onderbouwd kunnen ontkrachten en bestaan er nuttige tools waar je, in de meeste gevallen, onmiddellijk mee aan de slag kan om de stabiliteit van je rug te verbeteren en meer zekerheid in te bouwen.
Veel patiënten met rugklachten krijgen het gevoel dat complexe beeldvorming, zoals NMR, de enige manier is om dé oorzaak te ontdekken. Spijtig genoeg is de relatie tussen wat er op scans te zien is en de werkelijke oorzaak van de klachten meestal onduidelijk.
Er wordt geschat dat slechts in 1-2% van de gevallen wél een duidelijk oorzakelijk verband kan gelegd worden. Dan spreekt men in de vakliteratuur over specifieke rugpijn.
De kans dat de rugpijn die je nu ervaart als a-specifiek bestempeld wordt ligt rond de 98%. Laat je door die term echter niet misleiden. A-specifiek betekent niet dat de pijn alleen maar tussen je oren zit! Het betekent alleen dat je nu alvast weet wat de oorzaak niet is.
Nu komt de clou, a-specifieke lage rugpijn wordt door veel factoren veroorzaakt, in meer of mindere mate en werkt cumulatief. Een volledige opsomming maken leidt ons te ver af maar zowel fysische, psychologische, sociale en chemische factoren kunnen allemaal een rol spelen. Welke factoren het meest doorwegen dient ingeschat te worden op basis van ondermeer de vraagstelling.
Als chiropractor beperk ik mij gemakshalve tot de fysische om dan uiteindelijk een aantal klinische parels te kunnen aanbieden waardoor je jezelf veel beter zal kunnen helpen. Het is mijn overtuiging dat we de sleutel tot pijnvrijer functioneren voor een groot stuk in eigen handen hebben. De basis voor rugpijn wordt immers gelegd tijdens onze gewone dagdagelijkse activiteiten en ik ga niet licht om met deze bewering.
Al bijna 30 jaar lang zie ik duizenden mensen zich “kwetsen” op de meest banale manieren, meestal niet door zwaar te heffen. Alweer een cliché dat sneuvelt. Jammer genoeg domineert het stilzitten gedurende vele opeenvolgende uren bij het vervullen van de dagtaken voor meer en meer mensen.
Zelfs dagelijks sporten kan hier niet voor compenseren maar, geregeld afwisselen tussen zitten, staan en rondlopen is al een eerste maatregel die veel onheil kan voorkomen. Sta minstens om het uur recht en maak je zo groot mogelijk, stap wat rond, loop een paar trappen op en af gedurende 5 minuten.
Ingenieurs zijn al decennia bezig met het onderzoeken en het berekenen van belasting en belastbaarheid van biologische structuren. Intussen hebben ze ons geleerd hoe hernia’s ontstaan en wat de optimale stand van de wervelkolom zou moeten zijn om lasten te kunnen dragen.
Vanuit het oogpunt van die exacte wetenschap kunnen we een aantal sterke richtlijnen volgen waarop ik mij baseer, eerder dan rekening te houden met wat pijn teweegbrengt of niet.
Vooraleer ik een aantal gouden regels ga uitleggen wil ik graag een aantal afspraken maken. Bij het opvolgen van de adviezen die ik geef hoef je je niet door de eerste pijn te laten afschrikken, op voorwaarde dat die binnen een periode van een tiental minuten begint af te nemen.
Neemt de pijn progressief toe tijdens een oefening of een beweging, ook al voer je alles uit volgens de regels van de optimale biomechaniek? Laat dan eerst je rug nakijken door een chiropractor.
Neem contact opJe rug is niet recht en dat is ook niet de bedoeling! Je wervelkolom vormt een “S” in zijzicht en in mindere mate in achteraanzicht. Het duurt voor een mens gemiddeld 18 jaar van geboorte tot het einde van de groeiperiode om die optimale vorm en stevigheid te bekomen.
Vertaald in mensentaal luiden de tips voor een optimale, relaxte, rechtopstaande houding als volgt:
Maak er een gewoonte van om telkens je gaat zitten en bij het rechtkomen na het zitten de squattechniek te gebruiken en je maakt je wervelkolom steviger dan ooit.
Om dit te oefenen ga je met de benen iets wijder gespreid dan schouderbreedte vóór een stoel staan. Probeer vooral te plooien ter hoogte van de heupen in plaats van ter hoogte van de rug en plooi de knieën minder snel dan de heupen.
Ga precies staan zoals een schansspringer nét vóór de sprong, een tennisspeler die een service van de tegenspeler verwacht.
Laat de knieholten contact houden met de rand van de stoel of houd ze er zo dicht mogelijk tegen zodat je je knieën bijna niet naar voor laat komen. Probeer te gaan zitten zonder in de stoel te vallen.
Zo leer je de heupen te gebruiken eerder dan je rug te plooien. Het scharnierpunt wordt verlegd naar de heupgewrichten en de S-vorm van de wervelkolom blijft zoveel mogelijk behouden.