parallax background

Wat is chiropraxie?

Laat pijn je leven niet beheersen

Wat is chiropraxie?


De juiste behandeling op het juiste moment


Als je je pijn niet hoger ingeschat dan 2 op 10 dan kan je een paar dagen afwachten. Is de pijn hoger dan is de chiropractor je beste optie om zo snel mogelijk de oorzaak te vinden en te verhelpen. Een chiropractor trieert en verwijst je door voor andere onderzoeken bij de minste twijfel. Een chiropractor overloopt een lijst van de mogelijke oorzaken met jou en behandelt pas wanneer de parameters uit je verhaal kloppen en “de lichten op groen staan” voor een “therapeutische poging”.
De juiste indicaties voor manipulatie zijn spierverkramping, gewrichtsstijfheid en verhoogde drukpijn. Gaat de pijn hoger dan 6/10 dient er overwogen te worden om tevens de huisarts te contacteren. Bij duidelijke neurologische symptomen of na trauma is er altijd beeldvorming nodig.

Rugpijn = de chiropractor bezoeken

Manipulatie, wat is het?


Een manipulatie is het uitermate snel rekken van een gewricht en de lokale spieren in een veilige bewegingsrichting. Het is de meest efficiënte manier om spierspasme weg te nemen en de natuurlijke soepelheid in een gewricht te verbeteren. Manipulatie gaat dikwijls gepaard met een “cavitatie”. Een cavitatie ontstaat doordat vele kleine luchtbellen uit de smeervloeistof in een gewricht vrijkomen en dus een caviteit vormen; een grotere luchtbel.
Dat gaat gepaard met een volstrekt onschuldig geluid. Angst hiervoor is ongegrond, het is slechts een voelbare en hoorbare luchtverplaatsing. Een cavitatie is een dagelijks voorkomend en natuurlijk fenomeen, hoorbaar bij het hurken of het uitstrekken, het trekken aan de vingers.

Manipulatie = een biomechanische correctie