Welke vooroordelen willen we dringend uit de weg ruimen

 
 

Er heersen nog veel vooroordelen over chiropraxie. De vooroordelen die we graag in dit blogbericht uit de weg willen ruimen;

 
 

Chiropractor ≠ kraker

De definitie van een kraker volgens mijnwoordenboek.nl:

1) Activist 2) Chiropracticus 3) Chiropractor 4) Dief 5) Gereedschap 6) Hit 7) Illegale bewoner 8) Illegale woningbezetter 9) Inbreker 10) Indringer 11) Kasstuk 12) Kers 13) Klapper 14) Kleine crimineel 15) Kraakinstallatie 16) Onwettige bewoner 17) Persoon die leegstaande woningen in bezit neemt 18) Populair lied 19) Schlager 20) Sloper

Alvast hartelijk bedankt dus om deze term niet te gebruiken in het bijzijn van je chiropractor.

Een chiropractor ≠ kraker

 
 

Kraken = caviteren

Ja, je hoort heel dikwijls een krakend geluid bij de chiropractor,… et alors? Bref, het is ook hoorbaar wanneer je aan je vingers trekt. Elk gezond gewricht maakt dit geluid wanneer het gerekt wordt onder bepaalde omstandigheden. Het is niets meer dan een hoorbare en voelbare luchtverplaatsing van kleine bellen uit de smeervloeistof van een gewricht. Iemand die de literatuur hierover leest en kent zal deze terminologie nooit gebruiken.

Kraken = een foute term uit “de volksmond”

 
 

Manipulatie, wat is het niet?

Een manipulatie is geen verplaatsing van een wervel, er wordt niets “terug op zijn plaats geduwd”. Een manipulatie balanceert niet aan de rand van een ontwrichting of zo. Je wordt niet gekraakt door de chiropractor, je hoort enkel soms een geluid dat een cavitatie genoemd wordt.

Manipuleren ≠ kraken

 
 

“Ik mag mij niet laten behandelen want ik heb een ontsteking”

Rugpijn is multifactorieel en dat zou je je kunnen voorstellen als “een taart” die uit stukken bestaat die bijdragen tot het geheel van pijn. Spierspasme, verstijving van de gewrichten, verlies van de natuurlijke rem op pijn (facilitatie, sensitisatie of overgevoeligheid) en ontsteking maken deel uit van de “pijntaart”.

Een ontsteking heeft altijd een oorzaak en die dient aangepakt te worden. Een chiropractor is gespecialiseerd in het opsporen en het verhelpen van de oorzaak van rugklachten en helpt dagelijks patiënten die een ontsteking hebben.